Högsensitiva människor, HSP, trivs bättre än de flesta andra, i en harmonisk miljö

Högsensitiva personer, HSP har ett särskilt finkännande nervsystem. Det betyder att de tar in intryck på ett djupare sätt – både de positiva och de negativa. De kan således ha stor glädje av behagliga intryck som t ex fågelsång, konst eller naturens dofter. Om de inte är stressade, är de oftast kreativa, glada och empatiska

Men när en högsensitiv utsätts för stress, då försvinner kreativiteten, glädjen och omtänksamheten, så att andra ibland kan tycka att de är svåra att umgås med.

Ingen tycker om stress. Men om man tillhör den femtedel av befolkningen som är särskilt sensitiv, är stressen i ännu högre grad skadlig för livskvaliteten.

Stress kan komma både utifrån och inifrån. Utifrån kommande stress kan t ex vara en arbetsgivare som pressar en, eller en livskamrat som gärna vill ha sin partner med på fler fester än man som särskilt sensitiv kan orka med.

Den sensitive kan emellertid också stressa sig själv med för stora krav och för många förebråelser. Kanske säger han eller hon till sig själv: ”När de andra kan, då bör också jag kunna…”

Jag rekommenderar särskilt sensitiva att börja göra något åt den stress som de överbelastar sig själva med. Om den sensitive slutar att stressa sig själv och istället accepterar sina begränsningar, frigör han eller hon energi, glädje och kraft till att fortsätta med att inrätta sitt liv så att det passar en särskilt sensitiv.

Om man vill sluta att pressa sig själv, gäller det att bli mycket uppmärksam på vilket sätt man talar till sig själv. Om man upptäcker att man ibland talar kärlekslöst till sig själv och t ex säger: ” Men skärp dig då, idiot” eller ” så dåligt det är av mig att jag inte ens kan göra min väninna glad genom att gå på hennes födelsedagsfest”, kan man frigöra resurser genom att ändra dessa meningar till något mer positivt. Ett exempel på en alternativ mening kan vara: ” Jag vet att jag gör mitt bästa. De andra vet inte hur mycket det jag gör, kräver av mig, men jag vet själv att i förhållande till de resurser jag har, så är faktiskt det jag gör en riktigt bra prestation.”

Något som hjälper många att acceptera sitt karaktärsdrag, är att möta andra som har samma styrkor och begränsningar och uppleva glädjen i igenkännandet av sig själv i andra.

Läs mer i Ilse Sands bok, den internationella bästsäljaren ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar” här

Boken kan köpes t.ex hos Adlibris

17 Kommentarer

 1. Så otroligt skönt att läsa detta och få bekraftat att jag inte är konstig och väldigt annorlunda utan bara en annan sort. Tack!

 2. Hej och tack för den texten. Jag skulle ha kunnat skriva den själv, nu när jag lärt mig mer om mina styrkor och begränsningar.

 3. Hej! Jo, det stämmer på mig. Jag trivs bäst i miljöer där stress och höga krav inte förekommer. Då kan jag bli högpresterande. Känner jag mig stressad då klarar jag inte ens hälften av det jag orkar när arbetsmiljön är harmonisk. Jag blir frustrerad över det vilket tar mer energi ifrån mig, så att jag kan känna mig helt slut, fast jag inte har presterat så mycket.
  Jag har börjat tycka om mig mer när jag har förstått varför jag reagerar som jag gör. Jag tycker att jag är snällare mot mig själv, och lär mig att säga ifrån mer. Jag vet ju att om jag gör saker och ting, fastän jag är väldigt trött, så orkar jag inte sköta mitt arbete. Eftersom arbetet är viktigt för mig, så prioriterar jag det. Många gånger saknar jag de aktiviteter jag höll på med medan jag orkade mer, men jag har insett att jag kan inte vara med överallt och göra allt jag vill, om jag vill få ett liv jag orkar leva. Därför är det viktigt att stå fast vid att jag inte kan vara med om allt, utan med det jag för tillfället orkar. Jag tar ett steg i taget och är på väg. Jag tycker att jag får kraft och styrka av den Gud som man kan läsa om i Bibeln. Utan den kraft jag får av Jesus skulle jag inte orka så mycket. Mvh/B.B.

 4. Aha, det är därför att jag känner att det är en otrevligare sida av mig, som egentligen inte är jag, när jag blir stressad. Mycket kan falla på plats……

 5. Hej alla vänner!

  Kanske känner någon igen sig i att julmånaden är otroligtjobbig så mycket krav ställer jag på mig själv. Jag kan inte känna mig lycklig med det här.
  Försöker med bästa förmåga tala till mig själv att allt inte behöver vara
  perfekt.Var finns du som kan förstå, kanske någon med karaktärsdraget HSP.
  Önskar verkligen att det snart kan bildas grupper där vi kan samtalaom bra
  och även de jobbiga upplevelser vi har medolika saker. Vi förstår varandra
  bra.Jag försöker på bästa sätt informera andra om vår förening, som jag var med uppe i Stockholmen när den bildades.Efter en tuff morgon,ska jag ta min
  älskade hund Wilma med ut i en läkande decembersol,och de fantastiska vita
  ”vidderna”.
  Många kramar från ”Maggis” i Örebro
  Var rädda om er!

 6. Någon HSPare som vill träffas? Jag är 27år, beteendevetare, bor i Skåne mellan Malmö & Lund. Jag älskar det lugna livet, vid havet. Jag tycker om yoga, skriva dikter, min hund & sambo såklart )
  Vi kanske är några stycken från Skåne här? Vore häftigt att träffas & prata om saker som betyder något. Jag har alldeles för få HSPare i min umgåskrets.

  1. Hej jag har alltid vetat att jag är känslig men kom nyligen i kontakt med begreppet hsp. Först en lättnad. O nu lite vilsen o kris.. Bor i Malmö. Vore kul/givande ha kontakt.
   Jessica

   1. Hej!

    Jag har länge gått och känt mig som en utomjording, fram till jag började läsa om HSP och inser nu hur mycket jag är i behov att bolla detta med andra som känner liknande. Har ingen HSP i min omgivning. Är 26 år och bor i Helsingborg. Finns det någon typ av grupp som träffas i närheten så säg gärna till!
    Mvh Nina

   2. Hej!
    Jag söker också kontakt med andra HSP:are. Har antennerna ute hela tiden och känner av omgivningen. Jag bor i Halmstad men kommer ev flytta närmare Malmö beroende på hur min jobbsituation artar sig.
    Skulle va kul o prata mer! Hälsn Vicky

 7. Jag, som avskyr stora fester, blev bjuden på en väns 40-årskalas. Jag tackade nej och gav henne som present en heldag på spa med bara mig istället 🙂

 8. Allt har fallit på plats! Efter 35 års spekulationer inne i mitt inre, om vad som orsakar mitt beteende och annorlunda tänkesätt och livssyn. Obeskrivlig känsla.

 9. Ja,börjar förstå vad som styr mig och mina beslut!!!
  Possetiv stress kan också vara jobbig !!
  Där en klump i magen när någon ringer och inbjuder mig till en fest …..mycket folk jag inte känner gör mig ängslig …..vet inte vad jag skall säga till dem ,så det kanske ser ut som jag är högfärdig fast jag egentligen känner mig så vilsen ibland!!
  Ibland går det bra och ibland inte ,då åker jag hem tidigare och ibland gråter en skvätt för jag känner mig så spänd och utanförskap!!
  Ja,livet är inte så lätt ibland ….motionerar ofta och det hjälper min oro tycker jag!
  Finns det någon i Gävletrakten som vill träffa en likasinnad….hör av dig!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.