Fokus på det högsensitiva karaktärsdraget gör världen bättre. Om HSP

Många högsensitiva personer, HSP skäms över att vara annorlunda och undviker därför
att delta i samhällsdebatten och använda sina sensitiva talanger

Detta håller dock på att förändras i vår tid, då ett nytt sätt att förstå sensitiva människor möter stort intresse i hela Skandinavien. När högkänsliga människor upptäcker att det som de trodde var ett fel på dem själva, är ett karaktärsdrag med både fördelar och nackdelar, börjar de delta i världen på ett nytt och mera självsäkert sätt. Det är bra för både dem själva och för världen.
Särskilt sensitiva människor har nämligen mycket att bidra med. De ser oftast mycket allvarligt på problemen i världen och har lätt att få idéer och hitta lösningar

Enligt den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron, är det att vara högkänslig, HSP (högkänslig person) ett karaktärsdrag som 15-20% av befolkningen har – alltså nästan var femte
Om man är högkänslig, är man en person som är särskilt känslig för intryck. Man tar helt enkelt in fler intryck och bearbetar dem på ett djupare sätt än andra människor gör. Därför kommer man som högkänslig lätt att känna sig överstimulerad och få lust att dra sig tillbaka från sammanhang där det händer många saker på en gång.
Högkänsliga är dessutom oftast kreativa, flitiga och är inkännande med andra människor.

Så länge högkänsliga människor inte vet att de har behov av vara varsamma med sig själva, använder de mycket kraft på att vara – och kunna, det samma som de flesta andra, och många av dem lever i en ständig stress.
När de inser att de är särskilt sensitiva och har lärt sig att ta hand om sig själva på rätt sätt, då får de mer krafter över.

Ämnet ”högsensitiva människor” har varit högaktuellt i Danmark, sedan den första boken om ämnet kom ut på danska 2008.

I Sverige kom Ilse Sands bok ut som den första boken om ämnet på svenska i mars 2012. I april 2012 kom ännu en bok ” Drunkna inte i dina känslor” till känslosamma människor i Sverige. Därefter har intresset varit högt också i Sverige.

Läs mer i Ilse Sands bok, den internationella bästsäljaren ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar”.
Läs om boken här

Boken kan köpes t.ex hos Adlibris

4 Kommentarer

 1. Hej! Jag har svårt att tro att vi som har det karaktärsdraget skulle göra världen bättre. Ja, visst är jag mycket empatisk, men när jag är stressad eller matt, är jag inte så rolig att ha att göra med. Samtidigt tror jag att andra människor har mycket att lära sig av oss, som har det här karaktärsdraget. Jag menar att lära sig se de små detaljerna, som berikar ens liv. Att njuta ute i naturen. En gång såg jag en ung kille springa samtidigt som han läste på sin mobil när jag promenerade i Nackareservatet. Det kallar jag inte att njuta av den vackra naturen. Många promenerar och läser på sina mobiler, medan jag tittar på de vackra färgerna i naturen och njuter av det. Det känns så konstig att se dessa människor, som till och med stressar när de är ute i naturen.

  Det lilla jag kan göra för mina medmänniskor, det gör jag gärna. Jag vet att jag kan göra skillnad i andra människors liv. Jag kan hjälpa till att förändra några människors liv till det bätre genom att vara medmänniska, men jag kan inte förändra hela världen.

  Med vänliga hälsningar

  B.B.

 2. Tack för boken Älska dig själv, och din blogg om HSP! Att läsa om detta karaktärsdrag, att inse att vi är många och att det inte är en diagnos eller något FEL på oss, var väldigt befriande. När jag gjorde testet var det som att läsa en bruksanvisning över mig 😉
  Jag fick en så härlig känsla av att kunna slappna av, och kunna tillåta mig att vara som jag är utan att skämmas när jag inte orkar med ”Dom andras tempo” eller inte tål ytliga meningslösa diskussioner eller aktiviteter.
  Att våga säga nej utan en massa undanflykter i sista stund,för det är lätt att tacka ja till saker som ska ske i framtiden när man har en bra dag, är fortfarande lite svårt men känns bra! Den är fint att känna sig som andra, som en som duger och inte som en svag och lite konstig person. Många tack och en önskan god fortsättning, Eva.

  1. Ja, Eva! Jag tycker du beskriver det så bra. Tänk att jag började tycka om mig mer, när jag förstod att jag hade det här personlighetsdraget. Jag började förstå mig själv, och acceptera mig mer. Det är jag väldigt tacksam över.
   Mvh, Behiya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.