Tala eller tiga – guide till gott uppförande

Vi lever i de talandes paradis

I vår tid anses det vara mer värdefullt att tala än att tiga. Jobbannonser hyllar utåtriktade personligheter, de som kan producera ord non-stop. Detsamma gör medierna. Det är i vart fall sällsynt att se en tyst, tillbakadragen och försiktig person som gäst i någon studio eller program. Den person som kan tala oavbrutet, anses vara klok och ha energi och handlingskraft.

I motsats till många kloka män och kvinnors råd om att värdesätta tystnaden lever vi under de talandes tyranni.

Ordlös samvaro är fylld av betydelse

Att många känslosamma och inåtvända människor känner sig avslappnade och lugna tillsammans med djur, är bland annat för att djuren inte talar.

I samvaron med människor går all uppmärksamhet åt till att förhålla sig till orden, och så försummar man lätt allt det andra som föregår i kontakten mellan människor. Att låta sin uppmärksamhet vila i t ex en ögonkontakt utan ord, kan vara en källa till goda känslor av närvaro, samhörighet och känslomässig kontakt.

Människor som älskar tystnad förbises.

De oskrivna regler som de flesta människor respekterar låter ungefär så här:

  1. Den som är snabbast att formulera sig och som kan hålla kvar ordet längst utan att behöva paus, får gärna ta plats.
  2. Du ska inte avbryta en person som talar.
  3. Om en person tystnar ska du genast börja tala till honom eller henne. Det är alltid värdefullt att hålla samtalet igång. Du kan t ex bara säga: ”Nu ska du få höra en historia” och därefter börja berätta.
  4. Du får inte lämna ett samtal medan någon talar. Du ska vänta tills personen har talat helt klart. Och för att vara säker på att det är tillåtet, ska det vara en liten paus, efter det att det sista ordet är sagt, innan du kan föreslå att ni går var och en till sitt.
  5. Det är mycket ohövligt att säga till en talande person att du ska åka hem. Vänta tills du är helt säker på att vederbörande inte har mer att säga.

Nu har vi levt under de talandes tyranni länge nog. Det är på tiden att reglerna ändras. Här kommer ett förslag till nya regler som är inspirerade av det gamla danska ordspråket; Tala är silver, tiga är guld.

Tala eller tiga – guide till gott uppförande

  1. Du bör inte bryta en tystnad med mindre än att du har något väsentligt att säga. Och även om det är nog så väsentligt ska du inte börja tala förrän du har fått grönt ljus av lyssnaren.
  2. Om du har talat oavbrutet i mer än en minut ska du ta en paus. Ta ett djupt andetag och överväg hur relevant det är, det du säger, för den eller dem som du talar till. Om ingen uppmuntrar dig till att fortsätta ska du hålla igen och ge plats till andra som kanske sitter med något på hjärtat.
  3. Du får inte avbryta en person som faller i tankar.
  4. Om en annan person frågar om han eller hon får säga något till dig, ska du ge dig tid att känna efter om du har lust att lyssna just till denna person – och om tidpunkten är den rätta. Om inte, kan du bara skaka lätt på huvudet. Du behöver inte be om ursäkt eller förklara dig.

Om du föredrar att leva efter den nya guiden i stället för efter de gamla reglerna, kan du hänga upp en affisch där du kommer förbi – gärna också på de sociala medierna.

Högkänslig inåtvänd kommunikation.

Du kan hämta en affisch PDF med de nya reglerna genom att klicka  här.
Ladda ned med hög upplösning
Hämta som jpg-fil

Följ på facebook här

Skriv ut den och häng upp den t ex i ditt hem eller på din arbetsplats.

Den nya guiden är inte avsedd som en konkret instruktion. Den kommer förmodligen inte riktigt att fungerar i praktiken – poängen är att den ska ställa frågetecken efter de oskrivna regler som vi redan lever efter.
Det finns många sammanhang, där man helt naturligt ger varandra plats – och där är regler överflödiga. Men det finns också sammanhang där man måste kämpa för att få ordet – och här ger många sensitiva eller inåtvända människor upp – och det är synd – både för dem själva – och för lyssnarna, som går miste om deras väl övervägda guldkorn.

Vänliga hälsningar

Ilse Sand, cand. theol., psykoterapeut MPF och författare till den internationella bästsäljaren: Älska dig själv: en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar

2 Kommentarer

  1. Fast i vanliga livet skulle det vara väldigt svårt att tillämpa de sist skrivna reglerna. Det fungerar tyvärr inte så för att de flesta är utåtriktade som gärna avbryter om man inte är på hugget. Man får inte vara eftertänksam alls, för då blir man missförstod även om man förklarar så är skadan gjort.

  2. Oj, läste de första 5 oskrivna reglerna och känner klump i halsen och illamående. Känner igen hur vardagen kring mig är…
    Sen när jag läser den andra med 4 punkter så lättar jag i hela kroppen, hela hjärta, andningen allt!! Jag är sån, jag gör reda så. Det är mitt naturliga jag. Jag kan också piggas upp av människor som skojar och hörs och njuta lite av det. Men det är himla skönt att bara vara i samma rum och inte prata konstant. Bara njuta av att man har det tyst och säger det som behövs. Lite mer koncentrerat, lite mindre hysteriskt, mer eftertanke, plats för djup och förståelse.
    Har hört tala är silver, tiga är guld när jag var liten mest, tillhör kanske en annan generation? Dags att återuppliva talesättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.