Högkänslighet och ilska – manual och strategier

Manual till den som älskar en känslosam person och goda strategier när det gäller högkänslighet och ilska

I Danmark har 45 särskilt sensitiva personer svarat på hur de helst vill att andra ska reagera i förhållande till dem när det finns ilska med i relationen.

Deras goda råd och önskningar har jag sammanställt till en manual till anhöriga.

Du kan hitta manualen som en PDF här

Högkänslighet och ilska

Eller läs här nedan:

NÄR EN AV OSS ÄR ARG – HUR DU FÅR DET BÄST MED MIG

Låt bli att råda, angripa eller använda våldsamma uttryck, för då blir jag chockerad och arg och tappar förmågan till att lyssna på vad du säger.

Om du är våldsam i ditt uttryck, förlåter jag dig nog efteråt, men jag kommer att vara omskakad i mitt fundament och mitt nervsystem kommer sannolikt att vara påverkat och ur balans i flera dagar. Även om det slutar med en försoning och du kanske tycker att det var skönt att få rensa luften.

Så avreagera dig på ett annat ställe och berätta lugnt och stilla för mig vad det är som gör dig arg, och ev. vad du önskar att jag ska göra annorlunda. Då kommer jag att vara ytterst samarbetsvillig, jag kommer att använda all min empati på att försöka förstå dig och all min kreativitet och fantasi på att försöka hitta en lösning som vi båda kan vara nöjda med.

När jag är arg ska du ge mig tid. Jag behöver hitta mitt lugn – och kanske måste jag dra mig undan från dig medan jag hittar det. Du ska nog få veta vad som står i vägen, men jag kan behöva lång tid för att tänka igenom och formulera mig.

Var snäll och förhåll dig lugn medan jag berättar för dig vad det är. Om du avbryter eller reagerar med ilska, kommer jag helt av mig. Och om jag märker att du inte lyssnar, kan jag helt enkelt inte koncentrera mig på att tala färdigt. Jag tappar fullkomligt tråden, och min lust och energi till att fortsätta försvinner.

Du ska veta att den situationen känns otrygg för mig – och jag behöver din omsorg.

Goda strategier

De 45 sensitiva personerna gav också goda råd till strategier till andra sensitiva.

Jag har fått lov att offentliggöra två strategier, som jag tänker kan inspirera.

När andra är arga på mig:

“Om folk skriker och är mycket arga försöker jag att komma ihåg att hålla upp handen med utsträckt arm och säga ”STOPP”. De måste tala till mig i en god ton, om jag ska höra vad de säger. Ibland går jag också iväg och säger” Jag vill gärna lyssna på dig när du kan tala ordentligt till mig”

Lene 50 år

När jag är arg:

”Jag brukar skicka ett sms till vederbörande, där jag förklarar mina tankar och känslor. Det tar udden av mina känslor. Känslor som jag är rädd för att de ska komma till uttryck, då jag tycker att de är barnsliga och alltför våldsamma. Därefter tar jag ett samtal ansikte mot ansikte med vederbörande. Jag vet inte om jag hanterar det på ett bra sätt, då det nog är fel att skicka sms istället för att ta upp det direkt.”

Majbrit 46 år

Till det sista exemplet har jag följande kommentar:

Man kan säga att det är osäkert att formulera viktiga känslor i skrift, eftersom risken för att det blir missförstått är stor, när man inte har med tonfallet eller kan se ansiktsuttrycket. I telefonen är risken för missförstånd lite mindre, eftersom tonfallet också innehåller information. Ansikte mot ansikte är risken för missförstånd minst – om man inte i den situationen är för rädd för att överhuvudtaget uttrycka något.

Om man är en höghögkänslig person kan en direkt konfrontation vara alltför överväldigande – och då tycker jag att det är bättre att skriva det, än att inte alls få det sagt. Och superfint att göra som Majbrit, skriva först och sen ta det ansikte mot ansikte.

Tack till er två, Lene och Majbrit. Det är guld värt för andra, när någon vågar blotta sig och berätta om något mycket känsligt.

Läs mer i Ilse Sands bok, den internationella bästsäljaren ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar” här

Boken kan köpes t.ex hos Adlibris

2 Kommentarer

  1. Jag jobbar i miljöer med ofta kraftigt utåtagerande människor och min favorit strategi är att ta kontroll över situationen. Vara den som är i balans. hur går jag det?
    Genom att bekräfta den andres känslor, i grova drag, så vinner jag tid och den andra hinner lugna ned sig. Ex. Jag hör vad du säger! Jag märker att du är mycket arg! Det verkar svårt för dig just nu!

    Gärna bekräfta personen i exakt det som den säger men lite snyggt. Det ger mig tid att formulera mig.
    Det finns ingen poäng för mig att säga min åsikt då en andra part är i affekt, lite som att prata med en vägg. Jag brukar tänka att jag dessutom har ett helt liv på mig att få sagt det jag vill. Så nog måste det finnas mer attraktiva tillfällen än då båda är arga. /Andreas

  2. Ja är extremt högkänslig . Ja har väldigt svårt o förklara mig i ord men skriva om de blir alltid bäst o blir förstådd…jz kan bli väldigt arg .en de går över direkt.. Alla. Ina förhållanden har gått i kras då ja är en ensamvarg o trivs bäst så. Då mår ha som bäst.otyvisa är ni gör ja inte kan diskutera med folk alls… Ja är ingen människovän alls. Djur är mitt liv o ja skulle aldrig rädda en människa i nöd om de fanns ett djur som också var i nöd…aldrig…h står på djurens sida i alla avseenden.ha förstår dom ha kan läsa av människor ha möter utan att ja vet ett dugg om dom. Energier över huvud taget dränerar mig . Smak lukt känsel i hörsalen är väldigt väl utvecklade. Smärta kan ja absolut inte hantera. Finns ingen smärt tröskel l dr huvud taget.. Ja har aldrig någonsin tråkigt själv. Tvärt om .så vill ha leva. Fruktansvärt impulsiv men kan inte styra de … blir ja hungrig måste ha äta bums. .alltid varit orolig o min själ o grubbla. r på allt… rutiner klarar ja mig inte utan. Förändringar i vardagen o i livet är katastrof. Då blir ja orolig nervös o otålig. Ja är alltid trevligt. Hövligt o visar respekt för alla o allt. Är en empat ut i fingerspetsarna. Tålamod är i te min starka sida.. Ja är mycket mycket andlig o känner av person där energier. Löser av via foto . Har ätit antideprisiva medel mot ångest oro. Men i dag när ja bra ovet nu varför ja mådde dåligt. Min hsp i. De positiva med mun hsp är att ja är en väldigt bra lyssnare o finns till för dom som behöver de mest. Ja har aldrig tråkigt. . Mina djur är mitt liv. Blir ofta missförstådd i ja kan inte vara tyst om se är något ja tycker är fel.. då säger ja de till vederbörande o om ja skulle såra så är d2 inget ja skulle bry mig om.. för ja bara måste få ut de. Ja kan vara väldigt elak o kylig mot dom ja har haft förhållande med.tror ja är ett sött att skydda mig sjäkv .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.