Högsensitiva människor börjar nu insistera på att få delta i världen på sitt eget sätt

Högsensitiva människor börjar nu insistera på att få delta i världen på sitt eget sätt, även om det är annorlunda

Elaine Arons bok: Highly Sensitive Persons utkom i USA redan 1996. Men först 2008 blev den översatt till danska. Efter det har många högkänsliga människor i Danmark känt igen sig, och idag har det blivit helt allmänt att tala om överstimulering och behov av att dra sig tillbaka.

I Sverige utkom boken ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar” som den första boken i ämnet på svenska. Efter det har det kommit ut fler böcker och i våras kom också Elaine Arons bok ”Den högkänsliga människan”.

I Danmark finns det nu grupper för högsensitiva i alla delar av landet. Och det är också på god väg i Sverige. Sveriges första förening för högkänsliga (SFH) finns på adressen www.hsperson.se

Högsensitiva människor hittar varandra och njuter av att känna igen sig själva i andra. När särskilt sensitiva upptäcker att de bara är särskilt sensitiva och inte lata, sjuka, själviska eller bara fel, brukar de uppleva en stor lättnad. Högkänsliga kvinnor kan ofta snabbare än högkänsliga män, räta på ryggen och gå ut och möta andra sensitiva och då upptäcka en helt ny värld.

När jag håller kurser och föredrag för särskilt sensitiva brukar det alltid bli tal om problem med höga ljud, och glädjen i att upptäcka att det finns andra som också är lika ljudkänsliga, är stor. Det är nämligen inte skojigt att vara den som ber de som roar sig, att skruva ner lite. Människor som är känsliga för höga ljud blir lätt uppfattade som sura.

Därför är det riktigt bra att det nu framkommer att ljudkänslighet inte är något man kan påverka. Det är inte något som den enskilde själv har valt. Oftast är det medfött.

Läs mer i Ilse Sands bok, den internationella bästsäljaren ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar”.  Läs om boken här

Boken kan köpes t.ex hos Adlibris

En kommentar

  1. Känner verkligen igen mig i det att vara ljudkänslig. Det är skönt nu att själv veta att jag inte är gnällig eller besvärlig utan bara högkänslig. Det gör bokstavligen ont i öronen och skapar en stor stress med störande ljud. Det senaste året har varit jobbigt eftersom vår nya hund är av den ljudliga sorten och vill skälla när han ser främmande hundar. Det som stressar mig mest är dock att andra människor ska störas av skällandet… hunden känner min stress och blir stressad själv och skäller därför också. Ingen så bra social situation. Men hemma för oss själva har vi det underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.