Högkänslighet och introversion

Du har säkert märkt att det finns många gemensamma nämnare mellan introverta och särskilt sensitiva personer. Du kanske undrar om det överhuvudtaget finns någon skillnad.

Det råder ingen tvekan om att det finns en del introverta som inte är särskilt sensitiva. Det framgår enbart av det faktum att 30-50% antas vara introverta, medan endast 20% antas vara högkänsliga.

Frågan är om alla högkänsliga människor är introverta? Elaine Aron trodde det från början och hon har baserat sin beskrivning av högkänsliga personer på Jungs beskrivning av den introverte personlighetsstilen. Senare har hon dock modererat sitt ursprungliga antagandet något. Svaret på frågan om introversion och sensitivitet är detsamma, är både ja och nej. För att förstå skillnader och likheter mellan de två typbeskrivningarna är det viktigt att skilja mellan vad Jung kallade extroversion och vad Elaine Aron kallar ”socialt extroverta”.

När Elaine Aron, som är pionjären i att beskriva särskild sensitivitet, skriver att 30% av alla särskilt sensitiva är extroverta, menar hon att det uteslutande är det hon kallar ”socialt extroverta” – och det är något annat än det som Jung skrev om.

Jungs extroverta har lätt för att dominera, är risktagande och tar tillfället i akt att tala snabbt och att utan större eftertanke ta ordet. De flesta högkänsliga människor gör inte det. Inte ens de som Elaine Aron beskriver som ”socialt extroverta, högkänsliga”.

I en artikel från 2006 (1), skriver Elaine Aron att den enda skillnaden mellan Jungs introverta och hennes ”högkänsliga, socialt extroverta” människor är att de senare gillar att träffa främlingar, trivs i grupper och har många vänner. De känsliga personer, som Elaine Aron kallar ”socialt extroverta”, har därför minst lika mycket gemensamt med Jungs introverta som de har med Jungs extroverta.

Alla högkänsliga människor är introverta i den meningen att de reflekterar djupt över livet och sig själva och lyssnar inåt för att få svar på stora och små frågor, snarare än att bara navigera efter referenspunkter utanför dem själva. Men 30 % av dem är också socialt extroverta i den meningen att de har många vänner, föredrar att vara i grupp och tycker om att träffa främlingar.

Enligt Elaine Aron växte dessa 30% vanligtvis upp bland många människor, t.ex. på en högskola, i ett kollektiv eller i en stor syskonskara. Därför känns det mest hemtrevligt och tryggt för dem att vara tillsammans med många människor.

Jerome Kagans forskning

År 1989 samlade forskaren Jerome Kagan 500 fyra månader gamla spädbarn som han presenterade för olika nya intryck, såsom främmande lukter, en färgglad fönstermobil som de inte hade sett tidigare, konstiga röster och andra obekanta ljud som en ballong som smäller. Ungefär var femte barn blev upprört av de obekanta intrycken. De blev rastlösa, skrek och viftade med armarna. Fyra av fem barn förblev lugna.

Elaine Aron anser att Jerome Kagans starkt reagerande barn i själva verket är särskilt sensitiva. Enligt henne har Kagan bara gett dem ett annat namn.

Jerome Kagan pekar på flera ställen på likheterna mellan sina reaktionsstarka barn och Jungs introverta. Som han skrev i ”Temperamentets långa skugga”: ”Carl Jungs beskrivning av de introverta och extroverta som han beskrev för mer än 75 år sedan, passar med förbluffande noggrannhet på en hel del av våra starkt och svagt reagerande tonåringar” (2).
Här blir det återigen tydligt  vilka stora likheter det är mellan särskild sensitivitet  och introversion, eftersom de båda är nära besläktade med Kagans starkt reagerande personlighetstyper.

Utdrag ur Ilse Sands bok: Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening.

1) TIDSKRIFT FÖR JUNGIANSK TEORI OCH PRAKTIK VOL. 8 NR. 2 2006
De kliniska implikationerna av Jungs begrepp sensitivitet.
Elaine N. Aron, Ph.D. sid 15.

2) Min översättning från ”Kagan, Jerome & Snidman, Nancy: The Long Shadow of Temperament. 2004”, sida 218.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.