Läs eller skriv en kommentar till boken: ”Älska dig själv” – en bok om HSP

Det skulle glädja mig om ni ville skriva en kommentar till boken: Älska dig själv en guide för särskilt sensitiva  och andra känsliga själar, en bok om HSP här nedanför

34 Kommentarer

 1. Boken är på alla sätt lättillgänglig, och den gav mig svaret på varför jag så ofta känner mig så väldigt annorlunda än andra människor och varför jag så snabbt tappar orken.

  Förklaringen till mitt sätt att vara och känna har jag alltid letat efter men nu är jag övertygad om att jag har hittat den – tack för det. Det var nästan som en uppenbarelse – och jag tänkte ” var har hon lärt känna mig”? 🙂

  Min man har också läst boken – vi har båda två blivit klokare!

  Karin

 2. ”Tack så mycket, boken kom igår. Har redan börjat
  läsa den och inser att det mesta stämmer på mej,
  ska bli så skönt att finna svar och förståelse
  över hur jag är. Tycker det är jättebra med
  tipsen som finns i boken. Är nu påväg mot ett
  härligt liv i harmoni.
  /Pernilla”

 3. Tack det var en mycket bra bok. Jag känner igen mig så väl i varenda
  text och kapitel. Det är som att jag har hittat hem och det är en stor
  lättnad, samtidigt som det känns lite tungt emellanåt, eftersom mitt
  jobb inte riktigt är gjort för en HSP. Sitter och pratar i telefon i ett
  öppet kontorslandskap med massor av ljud runtomkring!!
  Men nu har jag fått en hel del ledtrådar som jag kan jobba med.
  Tusen tack för inspirationen och klarheten!
  Vänliga hälsningar
  Carola Johansson

 4. Väldigt insiktsfull bok.
  Tack för att du skrev den!
  Många egna insikter, jag ska försöka utgå ifrån
  dessa framöver.

 5. Jag har nu läst denna fantastiska bok som gav mej känslan att komma till en mjuk famn, min egen famn. Jag är oerhört tacksam för att boken landade hos mej i rätt ögonblick i livets prövande vägar.
  Jag behöver inte längre tro att jag är från en annan planet utan att jag bara lite annorlunda nervsystem.
  Och att jag kan lita på att det jag så starkt känner är rätt för Mej. Vila, paus,natur, skönhet i ton och bild…..

  Jag önskar att alla terapeuter läser den för Oj vilken skillnad det kan bli då på behandling.
  Tack
  Yrsa

 6. Är mkt tacksam för denna bok. Kände igen mig i nästan allt i boken och det känns skönt att äntligen få en benämning på detta ”tillstånd” och att lära sig mer om hur man kan hantera sin känslighet. Önskar att alla ska läsa denna bok, vare sig man är känslig eller inte.

 7. Avsnitten ”När ilskan gömmer maktlöshet och sorg”, ”Undvik moralisering” och ”Från ”borde” till ”skulle önska” – från ilska till sorg” sidorna 86-90, har jag läst minst tio, femton gånger.
  Jag känner hur sant det är och att jag aldrig kommit så nära sanningen förut.
  Jag läser vissa meningar om och om igen. ” Inuti i ilskan gömmer sig ett hopp om att verkligheten kan göras om. …..Så länge du är arg, är det något du kämpar med att förändra, vare sig du är medveten om det eller inte.” ”När du moraliserar över sig själv …., är du i kontakt med din ilska,….Kanske kan du inte möta den sorg som ligger under ilskan. Kanske kan du inte stå ut med känslan av maktlöshet, som ligger i erkännandet att det är något som du inte kan få. Något som du inte kan påverka. ”Den dag du möter verkligheten, blir ilskan till sorg.”
  Jag har i årtionden letat efter en förklaring och hur jag skulle kunna förstå mig själv och jag har läst massvis. Utan allt det andra hade jag kanske inte varit här nu, men det känns som om jag äntligen närmar mig ett slut på mitt letande. En frid sprider sig i mitt inre när jag prövar att säga ”jag önskar” i stället för ”jag borde”.
  Kanske är jag på väg att försona mig med det som varit och förhoppningsvis hittar jag ett mera positivt sätt att förhålla mig till tiden som jag har kvar.
  Tack för din kunskap óch din klokhet.

 8. Jag blev verkligen tröstad av boken och glad. Samtidigt bitter att detta inte kommit ut till läkare, sjukvård innan. Jag har levt i motvind i över 50 år. Blivit illa bemött, ansetts konstig och alltid jämfört mig de sk ”normala”, duktiga 80% av befolkningen och varje gång känt mig underlägsen, dålig pga att jag är högsensitiv.

  Det mesta stämmer på mig. Nära till gråt. Gråter om någon är snäll eller trevlig mot mig för jag tycker det är fint. Kan inte se våldsfilmer. Far illa över all ondska som står i tidningar och visas på TV:n. Jag kan inte skynda på, allt tar tid för mig. Jag är egentligen social men det fungerar inte heller. Måste vila, tänka ensam.

  Var finns hjälpen för oss 2012? Var finns gruppterapin som skulle göra underverk? Träffa andra från de 20%.
  Jag har sökt psykvården några gånger men inte känt mig det minsta hemma där. Jag är heller inte psyksjuk – jag är ju högsensitiv.

  Jag skulle vilja att hjälpen kommer igång för oss i hela landet så de sista ca 30 åren i livet blir drägligare. Förlåt min bitterhet. Jag har känt mig fel hela livet. Livet känns ändå lättare efter att ha läst boken.

 9. Är så glad och tacksam över denna boken.Synd bara att den inte kommit för länge sedan……Jag har fått många nya insikter både om mig sjjälv och kanske andra.
  Tack Ilse för att du delat med dig av din kunskap.
  Och kära okända vänner ,det finns ljus och mera glädje för alla oss som vandrat i okunskap om oss själva .Jag tror att livet blir lättare att hantera nu .Hallo folks …here we come

  1. Hej du i kommentaren här ovanför, kan vi inte alla gå samman o sprida detta ljus och tillsammmans möta världen som inte vill förstå oss. Även om vi bara är 20% så tror jag att vi är starkare än så om vi är tillsammans. ” hallo folks here we come!”

 10. Upptäcker i DN 1 juli en artikel om HSP personer Med sinnen känsliga för allt och den får mig att tappa hakan. Minns plötsligt farmors tröstande men samtidigt oroliga kommentarer om mig som liten: Kära nån, du saknar en hud, mitt barn. Går till datorn och gör testet. Svarar utan allt för mycket eftertanke. Hamnar på 118 p. Kollar boken – inledningen får mig att börja gråta: rubrikerna drabbar mig som knivhugg. Törs jag överhuvud beställa den? Rubrikerna öppnar ju redan luckor och tårkanaler…
  Ska inom kort börja på ett nytt (dröm-)jobb.Men där ska jag sitta i ett öppet s k ’kontorslandskap’ och försöka vara kreativ. Det ÄR jag egentligen. Bevisligen. Men det enda jag kan tänka på är att jag inte vet hur jag ska klara av att ha så mycket ljud och intryck och människor runtomkring mig 9 timmar dagligen utan att kunna vara för mig själv.
  Bor idag i en stuga i Skärgården och pratar med rådjuren i trädgården, grannar (ibland) och mina katter (ofta). Kan försätta berg, så säger man om mig. Men behöver stillhet och naturen desperately för att samla ihop mig.
  Har aldrig egentligen hittat min flock. Är alltid först att lämna partyn. Men mina tidiga morgonsimturer gör mig till världens lyckligaste varelse.
  Ok. Jag ska nog beställa boken nu…

  1. Beställ den genast Dagmar! Du kommer vara så glad att du gjorde det när du läst den 🙂
   (Känner så mycket igen mig själv i ditt inlägg)

 11. Fråga:jag har köpt boken Älska dig själv,och tycker mycket om den.Den hjälper mig förstå mer om mig själv!
  Jag förstår dock inte det avsnittet som står under rubriken ”när det är oklokt att möta ilska med empati,sidan 83 med början i meningen:”försök att se det lite utifrån…osv”.
  Vem är vem i det hela? Vem är den som förolämpar med ständiga vredesutbrott?Ven är personen jag tycker mycket om?Och vilken roll har jag själv,som är sensitiv i det hela?.
  Jag kan inte ens skriva mina frågor rätt…för allt är så oklart för mig.
  ATT jag inte ska fortsätta ge bara empati åt en person som enbart förolämpar mig med vredesutbrott-d e t förstår jag,dock.
  Tacksam om det gick få en förklaring
  Vänligen
  margitta

 12. Börjar äntligen förstå, med hela mig, att det inte är något fel på mig! Att jag har andra behov än de flesta (tid till återhämtning, vara i naturen, tid till eftertanke bl a) och andra gåvor (hög empati, en kreativ hjärna, förmåga att njuta av musik, sång, dans, natur o s v). Har kämpat så för att passa in i mallen rent socialt, både i jobb och privat, men ofta känt mig utanför. Har pressat mig i en arbetsmiljö som var dålig rent psykosocialt. Försökte lyda rådet att ”bara” se det som ett jobb…förstår nu att det aldrig funkar för någon som jag. Att jag behöver använda hela mig: hjärta, hjärna, själ! Annars dör det som är jag. Idag är jag ”frisk” efter 9 mån sjukskrivning. Har blivit hel igen med promenader längs med havet, fysisk träning, mer egentid, avslappning, sång, musik, dans, matlagning, böcker (bara fakta och biografier), kbt-terapi och stresshanteringskurs (bra tips för att träffa andra HSP:are). Så tacksam för din bok! Gladare, starkare och mer ”jag” än på länge. Börjar nytt jobb om en vecka! Äntligen bättre rustad att möta framtiden! 🙂

   1. Äntligen…. jag har alltid funderat över mig själv. Gått hos kurator, psykolog, tänkt bokstavssjukdomar, haft tre depressioner, tänkt bipolär (som min moster hade..).
    Mina många euforiska känslor osv. Allt som skrivs på denna sida stämmer med mig och mitt liv sedan barndomen. Helt otroligt. Jag måste bara läsa boken!!! Tack alla!!

 13. En pusselbit föll på plats. Fann boken av en slump på biblioteket och kände en stor befrielse när jag läste den och kände igen mig. Nu har jag lånat om den och ska läsa den en gång till.

  Tack!

 14. Stort tack för en underbar bok!!
  Äntligen har jag hittat svaren som jag har sökt hela livet. Nu kan jag förstå mig på mig själv och inte kämpa med att vara som ”alla andra”. Med den här nya insikten, all inspiration och goda tips från boken kommer jag att leva ett mer harmoniskt och meningsfullt liv med bättre självkänsla. Känns underbart att inte behöva känna sig ensam på samma sätt. Livet känns lättare!
  Kram Pia

 15. Hej Ilse!

  Skulle gärna ta emot ditt nyhetsbrev, men funktionen på din hemsida fungerar inte. Får till svar:

  Fel vid försök att skicka: försök igen…

  Har nyss läst din bok som jag tyckte mycket om och nu delar med mig av på Facebook. En tanke som dök upp:

  Tänk om det inte är vi som är ”ovanliga”? Vår högkänslighet är kanske något som egentligen eftersträvas i evolutionsprocessen, d v s att vi ska uppleva mer med våra sex sinnen? Främst med det sjätte sinnet… 😉 Kanske är det de övriga, robusta, som är ”ovanliga”, men just nu är de fler än oss känsliga…?

  Kram och tack för de insikter och den styrka jag fått av boken! <3

  Gunilla

 16. Tack och Tack!!
  Att läsa om sig själv så ordagrant i en bok är en stor ynnest.
  Läste Arons bok men kom inte ens i närheten av dom känslomässiga responsen som denna bok gav mig.

  Gud välsigne dig för att du skrev den.

  Leena

 17. Vill också säga tack!

  Den bästa boken (för mig) som jag läst om högkänslighet. Brukar i böcker jag läser stryka under delar jag gillar eller där jag känner igen mig. Med boken ”Älska dig själv” blev nästan hela boken understruken! Så mycket igenkänning!

 18. En bok som tar hänsyn till läsaren, där man har skalat av det onödiga babblet och fokuserat på det väsentliga. Enkel och okomplicerad att förstå. Förhoppningsvis en stor hjälp för de berörda. Läste innan Arons bok och tyckte det var jobbigt att ta sig igenom den. Skulle vilja veta mer om hur man kan undvika överstimuleringen och mera tips om hur man klarar av en pressande vardag och oförstående omgivning.

 19. Tack för en fantastisk underbar bok, jag fick ett inre lugn och slipper fundera på varför jag reagerar och känner mig ”konstig” ibland, den är min egen lilla bibel, kan läsas många gånger.
  Skickar med ett litet ord på vägen till mina medmänniskor.

  ”Håll balansen med att ge och ta, var lite självupptagen för att hålla en bra balans”

  Hälsningar Eva

 20. Jag håller med alla andra, det är en underbar bok. Jag tycker också väldigt mycket om din bok ”Hitta nya vägar i känslornas labyrint, som jag läst säkert fem-sex gånger det senaste året. De båda böckerna kompletterar varandra. Jag är inte själv en utpräglad HSP, men har absolut några av dragen, och tycker också jag haft god nytta av kunskaperna i kontakten med andra människor, i jobbet och privat. Det som jag framför allt tänkt på det senaste året är att de här dragen i personligheten som HSP står för också mycket väl kan appliceras på en person med utmattningssyndrom. Jag talar då om mig själv, beskrivningen av min nuvarande situation känns väldigt lik beskrivningen av en utpräglad högkänslig person som är i ett tillstånd av stor trötthet. Det är lite intressant, eftersom jag upplever att de personer jag haft kontakt med inom vården; läkare, kuratorer, psykologer etc saknar förståelse för hur utmattningssyndrom yttrar sig, utan bara fokuserar på att hantera ev depression, i regel med mediciner. Boken skulle därför kunna fungera som ”lärobok-insiktsbok” inom vården och t ex företagshälsovård/HR.

 21. En kompis skickade en länk om hsp till mig för ett tag sen och det kändes som allt föll på plats! Boken har lärt mig så otroligt mycket om mig själv. Kapitel 5 som handlar om ilska har lärt mig att jag har ett eget ansvar att tydliggöra för andra hur jag känner och framförallt mot mig själv. Och nu har jag gjort det och jag kan börja leva igen. Jag nickar mig igenstämmande genom hela boken. Tycker fortfarande att det är svårt att prata om, är orolig att ingen ska förstå mig.

 22. Hej!
  Ser fram emot att läsa boken. Kan redan nu tacka för att du har skrivit den, kände igen mig direkt när jag läste lite om innehållet. Kan rabbla upp en massa om hur mina känslor går upp och ner. Jag tar in och tolkar ALLT, vilket gör mig både trött och många gånger ledsen. Alla känslor byggs på och till slut säger det bara pang och jag bara måste få ut allt om vad jag har tänkt, grubblat och tolkat. Det är så mycket känslor att det är svårt att få ner allt såhär, vill nästan skriva av mig allt nu när jag ändå håller på, nä haha..! Men tack igen, känns märkligt när man fått ett litet svar på att man inte är onormal.

 23. Jag har precis läst klart boken, och jag känner mig nästan som poster boy för den. Som om den vore skriven med mig som ”mall”. Det känns verkligen skönt att få ett nanm på vad jag själv sett mig som hela mitt liv, och att dessutom få bekräftat att det varken är sjukligt, onormalt eller ens särskilt ovanligt.

 24. Tack! Det var över ett år sedan jag läste din bok, men den fortsätter att processa mig 🙂 Resultaten av dessa nya insikter tar tid att se men kräver inget arbete från mig egentligen, mycket sker utan jag vet om det. Först när jag inser hur annorlunda jag processar yttre upplevelser blir jag varse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.