Sätt gränser

Det är viktigt att vara bra på att säga nej. Om du har svårt att sätta gränser, är det viktigt att du lär dig det. Annars kommer du lätt att gå omkring och vara mer eller mindre överstimulerad den mesta tiden. När det är svårt för särskilt sensitiva att sätta gränser är det bl. a för att vi har en lägre tröskel än andra människor. Det som är enkelt för en mer robust typ, kan vara ett problem för oss.

”Varannan månad har jag ett möte med en sparringpartner, som bor 200 km bort. Vi träffas alltid hos mig. Om jag skulle köra hela sträckan, skulle jag vara alltför utmattad när jag kom fram. Hon däremot, slappnar av när hon kör bil, och kör därför gärna. Vi träffas alltid tre timmar. Jag har behov av att ta en paus efter halva tiden, då vi kan slappna av var för sig. Det blir inte alltid att jag lyckas säga det. Hon behöver inte ta igen sig, trots att hon har varit uppe tidigt för att komma fram. Och då tycker jag inte heller att jag borde ha det behovet. När jag inte har sett till att jag får den pausen, har jag svårt att lyssna ordentligt den sista halvtimmen, ef- tersom jag är överstimulerad.” Lotte 45 år

Du sitter förmodligen ofta i ett dilemma. å ena sidan vill du vara till minsta möjliga besvär, och å andra sidan har du behov av att ta hänsyn till din sensitivitet för att inte i slutändan vara till ännu mer besvär, eftersom du då blir överstimulerad eller sjuk.

Det kan vara en god idé att ge uttryck för ett dilemma:

  •  Jag vill undvika att vara ohövlig, och jag vill gärna att du åker hem innan det har gått för lång tid, innan jag blir alltför trött för att orka lyssna ordentligt på vad du säger.
  •  Jag önskar att jag kunde stanna något längre och jag märker att jag börjar känna mig utmattad, så om jag inte snart åker hem får jag svårt att klara av mina uppgifter i morgon.
  •  Det är svårt för mig att slita mig från vårt spännande samtal och samtidigt vet jag att vi båda får mest glädje av att fortsätta samtalet vid ett tillfälle då jag är mindre trött.

Kanske vet du hur det är att fundera så mycket över ett dilemma, i hopp om att hitta en lösning som gör alla glada, att du till sist är för utmattad för att säga det på ett hänsynsfullt sätt. Så störtar du bara ut genom dörren, eller smyger ut bakvägen i hopp om att ingen märker något.

När du uttalar dilemmat högt, löser det sig ibland av sig självt, och de andra får en känsla av att de har varit med i beslutet.

Utdrag ur Ilse Sands bok: Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar.

4 Kommentarer

  1. Jag känner igen mig mycket väl. Jag behöver träna mycket på att sätta gränser och tycker att jag gjort det länge men inte kommit tillräckligt långt. Tyvärr är all slags samvaro med andra väldigt tröttande, även om det är en god vän. Just nu extra jobbigt, då jag varit sjukskriven för utmattning på blandat hel och deltid i drygt två år. Skulle önska att det fanns ett vänligare arbetsliv. Varma hälsningar till alla där ute som liksom jag är extra sensitiva!

    1. bra text jobbigt att vara en sensitiv person men jag är hellre känslig snäll o varm än hård o tuff men det är inte lätt alltid för det finns ett antal jubelidioter där ute i världen/ såna som utnyttjar en snäll sensitiv person DET GÄLLER ATT STÅ UPP FÖR DEN MAN ÄR o LÅT INGEN TRYCKA NER DIG Du kan verka som om du är i underläge att du är svag etc etc MEN ATT VÅGA VARA KÄNSLIG ÄR ATT VARA OTROLIGT STARK men det fattar inte jubelidioterna så du kan lätt lura dem /Anna

  2. Jag arbetar på att säga nej ofta. Jag har kommit en bit på väg, men varje situation är unik. Ibland är det svårt att säga nej ifall en människa som betyder mycket kommer i kläm, men det är viktigt att göra det när människor går över en gräns som man har svårt att acceptera. Med vänlig hälsning. Bea.

  3. Hej! Jag förstår hur viktigt det är att kunna sätta gränser och behöver verkligen lära mig bli bättre på det. Jag har insett att jag blir helt utmattad av att sätta gränser för de respekteras inte. Känner mig kosntant överkörd främst av min partner. Har ni bra tips på hur ni gör?
    Hur gör ni på arbetsplatsen? Vänner och framförallt partner?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.