Högkänsliga människor, HSP, ser fram emot vintersolståndet

Själva julen kan väcka blandade känslor.

En högkänslig person, HSP, är en som har ett speciellt finkänsligt nervsystem. Enligt den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron är det ett karaktärsdrag som nästan var femte person har

Det är många fördelar med att ha detta karaktärsdrag. Man är ofta intuitiv och har en god inlevelseförmåga gentemot andra människor. Under de rätta omständigheterna klarar man av att upprätta en kontakt som är djup och intensiv.

Men som högkänslig, kan man lätt komma att känna sig fel i en kultur, där egenskaper som robusthet, gränslös utåtvändhet och tempo är högt värderade.

Särskilt sensitiva är nämligen ofta långsamma, tänker grundligt igenom saker, och de har ofta behov av att dra sig tillbaka och vila, oftare och längre tid, än andra människor har.

Nu i den mörkaste tiden kan det vara svårt att hålla energin uppe. För högsensitiva, vilka redan i förväg ofta saknar energi till allt de vill, kan det vara en tung tid. Och för den stora delen av särskilt sensitiva som har depressiva tendenser, kan humörets barometer komma att stå rätt så lågt.

Framför oss väntar dessutom julen med många krav på social samvaro. Många högsensitiva överväger noga vilka julfester de ska gå på, hur länge de måste stanna där osv.

Julen är hjärtats fest, men det har man på många håll glömt, och man firar den i stället som om det var en fest för magen. Vi bedövar våra sinnen med allt för mycket mat, och ödmjukheten inför det lilla barnet som föddes, barnet som är en symbol för kärleken, kan på många håll vara svår att få syn på.

Materialismen är i focus. Julklappsutdelningen är i de flesta familjer höjdpunkten på julaftonen. I samband med den uppstår det många skiftande stämningar – några blir ytterst glada, andra blir besvikna. För den högsensitiva som är mycket påverkbar av andras humör, kan det vara en belastning – och han eller hon har inte en chans att förbereda sig på de många stämningarna i förväg, för det ligger i vår kultur att julklapparna ska vara just överraskningar.

På de ställen där julen drunknar i materialismen och stämningen är präglad av obalans lider de särskilt sensitiva sig igenom julen. Men där stämningen är präglad av julens budskap kan de däremot uppleva en djup känsla av lycka.

Julen är hjärtats fest. Vi firar Guds kärlek. Firar födelsen av den djupaste glädje. Det är en tid speciellt lämplig för närvaro och god kontakt. Och här har särskilt sensitiva mycket fina förutsättningar för att lyckas, om de är tillsammans med andra, som vill detsamma. På det sättet kan människor vara ljus för varandra under den mörka tiden då vi väntar på att dagsljuset åter får mer makt och kraft.

Vänliga hälsningar

Ilse Sand, cand. theol., psykoterapeut MPF och författare till den internationella bästsäljaren: Älska dig själv: en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar

16 Kommentarer

 1. Så fint! Julens budskap är ju att dela kärlek och gemenskap, inte att utmattas av krav och måsten. Respekt för sig själv och sin egen ork är också en kärlekshandling. God Jul alla!

 2. Nu fattar jag varför jag aldrig tyckte om julen….faktiskt pga alla de känslor som beskrivs här-tack för det!

  1. Där kan jag bara hålla med dig. Det är så mycket känslor som är inkopplade i julen och det suger jag åt mig nåt enormt. Skönt att få en förklaring på detta 🙂

 3. Tack för dina fina ord. Du beskriver julen så som jag skulle vilja fira den. Bortom mat, julklappar och TV… På mina barns dagis har vi en fin tradition som på många sätt betyder mer för mig än det som händer på julafton. Sista dagen innan jullovet bygger fröknarna en stor spiral på golvet av granris. I mitten ställer de ett stort blockljus. I spiralen placerar de äpplen med små ljus i. På sena eftermiddagen kommer alla barn och föräldrar. Alla är finklädda och det ligger högtid och förväntan i luften. En av fröknarna börjar med att berätta Selma Lagerlöfs saga om den heliga natten. En kall natt för länge sedan då en man går runt och letar efter eld för att kunna värma sin hustru och deras nyfödda barn. Efter berättelsen får alla barn i tur och ordning gå in spiralen och tända ett av de små ljusen. Jag är så glad och tacksam för det otroliga jobb som fröknarna gör med spiralen och för att de ger mina barn en möjlighet att få uppleva – och delta i – julens riktiga budskap.

 4. Inte alls glad för varken jul eller nyår!!!!!!
  För många förväntningar och alla spenderrar pengar på skit! När det finns så mycket elände ute i världen! Det talas om att vi är såååå fattiga sååå, men när julen kommer, då hade vi plötsligt pengar och folk springer nästan över varan för att få handla det och det! Näää…skicka mig till en lugn ö istället och meddela mig när allt är över igen, då kryper jag fram…… Pia

 5. Hej! Jag tycker om julens budskap. Firandet av Jesus Kristus födelse. För mig är det ett bevis på hur mycket Gud älskar oss människor, Hans skapelse. Det rymmer så mycket kärlek i julens budskap. Det är det viktigaste för mig. Jag tycker mycket om de traditionella advents- och julsångerna, som sjungs i kyrkan.
  Däremot tycker jag det är mycket jobbigt med den upptrissade köphetsen. Många blir inte ens glada över vad de får. Då skulle jag också vara på en öde ö, där jag får lugn och ro. Jag tror att vi är mer bortskämda än vi tror när det gäller att få saker och ting, men vi glömmer det viktigaste av allt: kärleken till varandra visad i praktiken. Tyvärr!!!!!! Mvh. B.B.

 6. Har först idag fått veta att det finns ett namn hur jag funkar!! Här läst runt lite och nästan känt lite lättnad över det. HSP förklarar ju allt!
  Och just detta med julen tycker jag är jobbigt varje år!! Vill helst inte fira varken den eller kalas med mycket folk och förväntningar.
  Är annars en väldigt social person. Gillar umgås med folk både hemma och borta, men med måtta. Och blir det för högljutt kan jag nästan bli illamående .. =/ Ja detta måste jag smälta!!
  Tack för bra info!!!

 7. Läste en artikel i en veckotidning för några veckor sen, den kunde handlat om mig! Det var mitt i prick!
  Känner en sån lättnad – trodde att det bara var jag som funkade så.
  Tack för all info om HSP.

 8. Jättebra artikel…precis som det är för oss med HSP ……har tidigare aldrig haft problem med jul och annat firande …men efter en djup deppresion vill jag inte gå på fester eller annat firande …vill hem så fort som möjligt!!!
  Ibland har jag väldigt svårt att komma igång på morronen ….så jag planerar sällan in något på morronen om det är möjligt?.Men om det inte går så tvingar jag mig att gå dit …vad det nu kan vara…sen måste jag lägga mig en stund när jag kommer hem!!
  Sant att HSP måste vila mer an andra …..lägga sig en stund och ladda batterierna!!!
  Allt är så väldigt jobbigt ibland ……grubblat och funderar ….varför det blev si och så!!!
  Men det här är nägot man får leva med ….går nog aldrig att ändra på …bara att försöka göra det bästa man kan …..har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv …..tar allting i livet så hårt istället för
  släppa det och tänka på något annat som så många skriver på fb ….släpp det du imte kan fixa ….inte alltid så lätt !!!!Gud Jul Alla HSP vänner!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.