Särskilt sensitiva människor har en benägenhet att ta alltför stort ansvar

Om du hjälper andra ska du därför vara mycket uppmärksam på att du inte tar på dig mer ansvar eller skuld, än du har inflytande över.

 

Man kan inte vara skyldig till något som man inte kan påverka. Och om man tar på sig ansvaret för någon annan vars handlingar man ändå inte kan styra, kommer man att överarbeta och riskerar att köra slut på sin egen energi utan att det är till nytta för någon.

 

Det bästa för varje vuxen människa är att själv bära sitt ansvar.
När särskilt sensitiva människor ser andra i nöd, känner de ofta att de bör skynda fram som en ambulans. Det är inte heller alltid fel. Men det finns andra saker som kan fungera lika bra, och ibland bättre på lång sikt.

 

Mycket känslosamma människor har ofta en benägenhet att binda stora delar av sin uppmärksamhet och energi i skuld och dåligt samvete när människor runt om dem mår dåligt och när de inte lyckas att hjälpa dem. Om du är en av dem, finns här en möjlighet att släppa något av din bundna energi fri.

 

Undersök vad du säger till dig själv, när människor runt dig mår dåligt. Låt oss säga att det är din syster. Kanske säger du följande: ”Åh, nej, nu mår hon dåligt igen. Jag har försökt att hjälpa men min hjälp duger tydligen inte. Vad är det jag gör för fel?

 

I så fall föreslår jag att du försöker med nedanstående: Vilka färdigheter behöver min syster öva på för att hon ska kunna må bättre? Vad är det som hon har möjlighet att lära sig i det här ögonblicket? Om du brukar säga till din syster: ”Är det något jag kan göra för att hjälpa dig? ”Så försök att istället säga: ”Vad kan du göra för att må bättre?”, ”Vad kommer du att göra för att må bättre?”, ”Med de prövningar du har klarat av i livet är jag säker på att du också har det som behövs för att hitta den riktiga lösningen på det här.”

 

Utdrag ur Ilse Sands bok: Værktøj til hjælpsomme sjæle – især for særligt sensitive, som hjælper professionelt eller privat. (boken finns endast på danska).

 

Är det någon som känner igen det?